Om Äkta Norrländskt

Text Susanne Wänman.

”Äkta Norrländskt” är det ingen tvekan om då vi möter Carina ThMarcusson över en kaffe vid elden uppe på Blaikfjället. Stolt börjar hon med att lotsa oss fram längs en liten upptrampad stig för att visa oss det stora, tysta och storslagna. Vi kliver fram på en liten avsats och blickar ut över en gigantisk myr med utsikt som sträcker sig många, många mil. Carina pekar ivrigt ut de orter man kan skönja i fjärran. 
Väl tillbaka vid den värmande elden, denna något mulna och blåsiga oktoberdag så berättar hon om sin verksamhet, Äkta Norrländskt, och vad hon tycker är viktigt här i livet. Vi får höra om nivåerna av C-vitamin i Rönnbär, den magiska färgen hos Blåklocksgeléer, och hur hela familjen är involverad i de olika delarna av företaget hon driver. 
Först är det tenntrådsbroderi och framställning av äkta norrländska produkter inom mathantverk. Hon driver en matservering och hinner dessutom med såväl mässor som att vistas med botaniker och grupper ute på fjället. Lägg till bär och svampplockning, lite konsultverksamhet, där det efterfrågas, ovanpå på det hela övriga så förstår ni att denna kvinna är fullpackad av energi. På frågan kring var hon själv laddar batterierna och finner ork så sveper hon ut med armen och utbrister med ett nöjt grin- här så klart!
Hela familjen är på ett eller annat sätt involverade i verksamheterna. Mestadels är det två av de fem döttrarna som handgripligen finns med vid hennes sida i företagandet runt hantverket. De finns med ute på mässor och i produktionen likaså. Tenntråden, som är hennes största levebröd, där står hon för hantverket själv.De övriga sköter det mesta på restaurangen som även den försöker fokusera på närodlat och hållbarhet. Vi förhandlar fram lokala leveranser av kött och all vår förbrukade olja levereras till ett annat lokalt företag som framställer såpa.  
Nu är beställningarna så många på hennes produkter att hon fått skaffa hyllsystem för att hålla ordning bland beställningarna. Armband och framförallt vapenremmar står som storsäljarna. 
Även norrmännen har nu upptäckt Carinas vapenremmar och vill lägga beställningar med initialer och företagslogi. – En klar utmaning ibland, skrattar Carina. Det är inte alltid så enkla loggor de vill återge i tenntråd, fortsätter hon, och ritar samtidigt upp en bild av jägare, gevär, fälld älg, en tall och solnedgång.
Carina älskar naturen och allt vad den kan ge. Hon värnar om lokalproducerat i alla lägen, helst med recept från historien och hur saker och ting gjorts från grunden. Av samerna har hon fått recepten till hennes geléer som idag är storsäljare. Hjortron och svamp plockar hon och säljer till återkommande kundkretsar inom restaurangerna som uppskattar hennes välansade och fina leveranser. Som så många andra företagare i fjällvärlden så är Carina aktiv inom många olika områden och samarbetet mellan lokala företag värdesätts högt. – Kan vi hjälpa varandra så innebär det i förlängningen att vi kan erbjuda våra kunder och besökare en rikare vistelse här i kommunen.
Vill du se mer av Carinas alster eller är intresserad av hennes produkter så hittar du henne och döttrarna på mässor, via hennes hemsida med webbshop eller Facebook.
www.norrlandskt.se

Text: Susanne Wenman